Green Orca String of batteries

Praktijk voorbeeld: EST Floattech

Een praktijk voorbeeld van onze specialisatie Energie welke goed in deze tijd past is een Batterij Management Systeem (BMS) welke Betronic heeft ontwikkeld voor EST Floattech. De BMS wordt toegepast in ’s werelds veiligste batterijsysteem en is een essentieel onderdeel.

Wat doet een Batterij Management Systeem eigenlijk?
Het elektronische batterij management systeem beheert de oplaadbare cellen van een batterij. De primaire taak is te zorgen dat de batterij veilig is en niet stuk gaat  door bijvoorbeeld te voorkomen dat er teveel energie in een cel wordt gestopt of er teveel energie wordt uitgehaald. Secundaire taak is om de levensduur van de batterij zo lang mogelijk te maken, dit gebeurt door bijvoorbeeld de spanning van alle cellen exact gelijk te houden. Verder is het voor het gebruik van de batterij van belang om te weten hoe vol de batterij is (State Of Charge, SOC) en hoe gezond de batterij is (State Of Health, SOH) .

Kenmerken
De belangrijkste kenmerken van het Batterij Management Systeem zijn:

  • Continue, actieve cel balancering voor een maximum te garanderen systeem up-time
  • Hoge resolutie redundante individuele cel spanning en temperatuur metingen
  • Gesynchroniseerde stroommeting met een groot bereik
  • Redundante hardware- en softwareveiligheidslagen

 

Green Orca Battery 10kWh
Batterij Management Systeem 10kWh

Communicatie
Om meerdere batterijen goed met elkaar te laten samenwerken is elke batterij ook voorzien van een communicatie aansluiting. Hiermee communiceren de verschillende batterijen met een bovenliggende Batterij Control Unit. Een communicatie aansluiting naar bijvoorbeeld het systeem van het schip zorgt ervoor dat op dit niveau de status van de batterijen kan worden uitgelezen.

Toepassing
De batterij met de BMS wordt door EST Floattech toegepast in verschillende applicaties. Verschillende vaartuigen zoals  een luxe jacht, veerpont, sleepboot en boten voor het ophalen van afval. Maar ook happers/kranen of stationaire containers om energie op te slaan.