Meten en monitoren

Paneel meter

Projecten waarbij het thema energie komt kijken resulteert bijna altijd in het meten en monitoren van de hoeveelheid energie. Het maakt hierbij niet uit hoe de energie wordt geleverd, of dit nu via gas, elektriciteit of warmte is. Elke energievorm heeft weer zijn eigen aandachtspunten.

Sensoren
Om de energie in een gasleiding te kunnen meten zijn er sensoren noodzakelijk welke in staat zijn om volume, druk en temperatuur te meten. Deze metingen worden door middel van een vastgesteld formule omgezet in een hoeveelheid energie. Voor andere energievormen zijn andere sensoren noodzakelijk.

Communicatie
De gemeten energie kan afhankelijk van de toepassing worden weergegeven op een display, maar kan ook door middel van een communicatie kanaal naar buiten worden gebracht. Dit kan zowel bedraad als draadloos. Bekijk onze artikelen over communicatie om hier meer over te weten te komen.

Normeringen
Om ervoor te zorgen dat de producten veilig kunnen worden ingezet moeten deze voldoen aan de normeringen die van toepassing zijn. Producten welke in een omgeving met gas worden toegepast zal moeten voldoen aan de ATEX normering. Binnen deze ATEX normering zijn er verschillende zones gedefinieerd waar in elke zone verschillende eisen worden gesteld. Deze strenge normeringen zorgen ervoor dat de kans op een ongeluk niet kan plaats vinden. 

Normeringen zorgen er niet alleen voor dat producten veilig werken maar ook dat bijvoorbeeld gemeten waarden voldoen aan de Meetinstrumentenrichtlijn en herleidbaar zijn. Het is voor elke betrokken partij goed dat er geen discussie is over de hoeveelheid kWh welke is afgenomen tijdens het laden van je auto.

EV charger
Supported protocols
Unigas 300 gasvolume herleidingsmeter