Het aansturen van motoren

Motor and gearbox

Het regelen en besturen van elektromotoren is een aparte discipline waar veel technieken bij elkaar komen. Wat hierbij van pas komt is onze specialisatie energie. In beide disciplines hebben we te maken met het optimaliseren van het rendement om zo min mogelijk warmte te genereren. De warmte die wel gegenereerd wordt moet op een gecontroleerde wijze worden afgevoerd zodat het product onder alle condities zijn werk kan blijven doen.

Dagelijks komen we in aanraking met producten zoals een elektrische tandenborstel tot een ventilatiesysteem. De toepassing van elektromotoren is niet weg te denken uit onze wereld. De afgelopen jaren is het vervoer door middel van elektrische voertuigen sterk toegenomen van elektrische auto’s, scooters, fietsen tot stepjes. Een mooi voorbeeld hiervan is de E-bike controller.

In bijna alle toepassingen is het noodzakelijk om de motor te regelen, het alleen aan en uitschakelen van de motor is niet voldoende. Een regel algoritme welke veel wordt toegepast is een regelaar op basis van PID (Proportioneel, Integrerend en Differentiërend). De regeling wordt afgeregeld voor de toepassing zodat een ventilator niet hoorbaar is in een gebouw en een drone stabiel in de lucht blijft hangen.

Voor het regelen van de motor zijn er ingangsignalen noodzakelijk van een sensor. De sensoren zijn sterk afhankelijk van de toepassing. Voor het regelen van een dak ventilator wordt het signaal van een druksensor gebruikt, terwijl voor een drone een gyro sensor wordt gebruikt.

Afgezien van de verschillende vermogens is er een grote variatie van type motoren beschikbaar. Van Permanent Magneet AC motoren, DC brushed en brushless motoren tot hoog efficiënte Direct Drive motoren of stappenmotoren, binnen Betronic hebben we alle kennis om deze motoren aan te sturen.

Drone