Energie omzetten

Dak met zonnepanelen

Het omzetten van energie naar elektrische energie is sinds de ontdekking van de elektriciteit steeds efficiënter geworden. Het optimaliseren van deze energie conversie is een continue proces. Aan de hand van een zonnepaneel installatie geven we een aantal voorbeelden over deze trend.

Zonnecellen
Hiervoor starten we bij de zonnepanelen op je dak, de zonnecellen zijn in de afgelopen jaren steeds beter geworden, in 1953 werd er 4,5% van de invallende zonne-energie omgezet in elektriciteit, de meest geavanceerde silicium cellen hebben op dit moment een rendement van 26%. Door het toepassen van andere basis materialen voor de zonnecellen worden nog grote stappen verwacht naar 40%.

Inverter
Zonnepanelen leveren hun energie door middel van een gelijkspanning, waar we in de meeste gevallen willen dat de energie op ons 230V wisselspanningsnet wordt terug geleverd om zo bijvoorbeeld de wasmachine zijn was te laten draaien. Voor deze conversie wordt een inverter toegepast die niet alleen zorgt voor de omzetting van gelijk- naar wissel- spanning maar ook dat de maximale hoeveelheid energie uit de zonnepanelen wordt gehaald. Dit alles vindt met een hoge efficiency plaats om de met zorg opgewekte energie niet verloren te laten gaan en tevens geen onnodige warmte te produceren.

Verbuik
De opgewekte energie zal ook efficiënt gebruikt moeten worden. De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil, ook de wetgeving niet. Heel zichtbaar hierin is de transitie van gloeilampen naar LED lampen. Minder zichtbaar zijn de regels welke gelden voor standby verbruik of de eisen die worden gesteld aan motoren in bijvoorbeeld dak ventilatoren.

 

Itho Daalderop Dakventilator

Energie opslag
Indien de energie niet direct geleverd kan worden aan je wasmachine of koffiezetapparaat wordt deze standaard terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Een andere mogelijkheid is om de energie lokaal op te slaan in een warmwaterboiler of batterijen.

De rol van Betronic
Betronic heeft ervaring met alle bovengenoemde aspecten die te maken hebben met het omzetten van energie. Er zijn verschillende projecten met inverters voor zonnepalen en windmolens succesvol uitgevoerd. Maar ook projecten voor opslag van energie in boilers en batterijen zoals het Praktijkvoorbeeld van EST Floattech.