Vanaf het jaar 2007 waarin zowel de eerste iPhone als Android uitkwam is de touch interface gemeengoed geworden. Het waren zeker niet de eerste mobiele telefoons met een touch interface, deze primeur was voor de IBM Simon in 1992.
In de afgelopen 13 jaar is de touch interface zo geïntegreerd dat het vreemd is als er geen touch mogelijkheden zijn op een grafisch display.
Optisch, resistief of capacitief
De detectie van een vinger op een display kan door middel van verschillende technieken worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld optisch waar infrarood licht in het display glas wordt geschenen en de aanraking op het glas kan worden gedetecteerd of door middel van twee kunststof folies welke voorzien zijn van een geleidende laag. Op het punt van de aanraking maken de twee folies contact en kan door het meten van de weerstand bepalen waar de aanraking plaats vindt.
Op dit moment is de meest gebruikte techniek capacitieve toets bediening, het beïnvloeden van een elektrisch veld wat wordt opgewekt door middel van elektrodes. De gemeten capaciteit tussen de elektrodes wijzigt als een vinger in de buurt komt van de elektrodes. Voordeel van de capacitieve meting ten opzichte van de resistieve meting is dat er een glasplaat over de elektrodes geplaatst kan worden en hierdoor beter bestand is tegen krassen en vuil.
Praktijkvoorbeeld
De Echtermann eQ is een mooi praktijk voorbeeld van een display met Touch interface welke door Betronic is ontworpen. Wil je meer weten over de verschillende display technologieën en hoe wij de selectie van een display maken lees dan het volgende artikel
Touch interface
Twitter
LinkedIn