Things vs Data
De term Internet Of Things (IoT) is een veel gebruikte term. IoT verwijst in de praktijk vooral naar het aansluiten van een data-genererend apparaat op het internet. Deze data wordt vervolgens in de cloud opgeslagen.
De opgeslagen data wordt geanalyseerd en weer gepresenteerd via een mobiele applicatie of een webpagina.
Waar je op moet letten is dat het verzamelen van data geen doel op zich moet zijn. Om inderdaad over te gaan op IoT moet je wel een sluitende businesscase hebben.
De data en de verwerking hiervan moet een toegevoegde waarde hebben voor jou, je bedrijf en je klanten. Voorbeelden van deze toegevoegde waarde kunnen zijn;
- Gepresenteerde data is zinvol voor een klant
- Data kan worden gebruikt voor signalering, tijdig onderhoud of vervanging van onderdelen
- Data kan worden gebruikt voor marketing doeleinden
- Data kan worden gebruikt om bedrijfsprocessen efficiënter te laten verlopen
- Data kan worden gebruikt om applicaties op afstand te kunnen aansturen
Praktijkvoorbeeld
Een goed voorbeeld om dit te illustreren is een product welke Betronic heeft ontwikkeld om het proces van uitharding van beton te meten.
Het product meet de actuele temperatuur van het beton. In combinatie met de informatie van de mix van het beton wordt er in de backoffice de hardheid van het beton berekend en getoond in een webapplicatie. In deze webapplicatie valt dan af te lezen wanneer het beton voldoende is uitgehard.
De businesscase van deze applicatie is dat er geen onnodige wachttijd verloren gaat bij het uitharden van het beton. Zodra het beton hard genoeg is kan er worden doorgestort met bijvoorbeeld een volgende verdieping.
Maar dit product wordt ook gebruikt in de prefab productie. Zodra het beton hard genoeg is kan het prefabproduct van de tafel af worden gehaald en kan er een nieuwe prefab worden gestort. Dat levert veel tijdsbesparing op en de productiecapaciteit gaat daarmee omhoog.
Dit product wordt wereldwijd op bouwplaatsen gebruikt. Belangrijk is dat er een zogenaamde SIM-oplossing wordt gebruikt met een wereldwijde dekking. Daarom is gekozen voor een LTE CAT-1 modem welke deze werelddekking kan garanderen. Betronic heeft ook de certificeringen voor haar klant geregeld zodat het modem op bijna elke locatie mag worden gebruikt.