Things vs Data

Things vs Data

De term Internet Of Things (IoT) is een veel gebruikte term. IoT verwijst in de praktijk vooral naar het aansluiten van een data-genererend apparaat op het internet. Deze data wordt vervolgens in de cloud opgeslagen.

De opgeslagen data wordt geanalyseerd en weer gepresenteerd via een mobiele applicatie of een webpagina.

Waar je op moet letten is dat het verzamelen van data geen doel op zich moet zijn. Om inderdaad over te gaan op IoT moet je wel een sluitende businesscase hebben.

De data en de verwerking hiervan moet een toegevoegde waarde hebben voor jou, je bedrijf en je klanten. Voorbeelden van deze toegevoegde waarde kunnen zijn;

  1. Gepresenteerde data is zinvol voor een klant
  2. Data kan worden gebruikt voor signalering, tijdig onderhoud of vervanging van onderdelen
  3. Data kan worden gebruikt voor marketing doeleinden
  4. Data kan worden gebruikt om bedrijfsprocessen efficiënter te laten verlopen
  5. Data kan worden gebruikt om applicaties op afstand te kunnen aansturen

Praktijkvoorbeeld

Een goed voorbeeld om dit te illustreren is een product welke Betronic heeft ontwikkeld om het proces van uitharding van beton te meten.

Het product meet de actuele temperatuur van het beton. In combinatie met de informatie van de mix van het beton wordt er in de backoffice de hardheid van het beton berekend en getoond in een webapplicatie. In deze webapplicatie valt dan af te lezen wanneer het beton voldoende is uitgehard.

De businesscase van deze applicatie is dat er geen onnodige wachttijd verloren gaat bij het uitharden van het beton. Zodra het beton hard genoeg is kan er worden doorgestort met bijvoorbeeld een volgende verdieping.

Maar dit product wordt ook gebruikt in de prefab productie. Zodra het beton hard genoeg is kan het prefabproduct van de tafel af worden gehaald en kan er een nieuwe  prefab worden gestort. Dat levert veel tijdsbesparing op en de productiecapaciteit gaat daarmee omhoog.

Dit product wordt wereldwijd op bouwplaatsen gebruikt. Belangrijk is dat er een zogenaamde SIM-oplossing wordt gebruikt met een  wereldwijde dekking. Daarom is gekozen voor een LTE CAT-1 modem welke deze werelddekking kan garanderen. Betronic heeft ook de certificeringen voor haar klant geregeld zodat het modem op bijna elke locatie mag worden gebruikt.

Vereiste kwalificaties en ervaring
• MSc in (Technische) Bedrijfskunde, Bestuurskunde, Commerciële-/Bedrijfseconomie, Innovatie Management of een gerelateerd vakgebied.
• Minimaal 10 jaar werkervaring en bij voorkeur ervaring met het behalen van harde business targets binnen specifiek markt waarbij het zwaartepunt van de ervaring ligt bij Marketing & Sales.
• Sterk begrip van trends, uitdagingen en kansen in de duurzaamheid en elektrificatie wereld.
• Resultaatgericht met de focus op het behalen en overtreffen van doelstellingen.
• Als u een strategische denker bent, een proactieve probleemoplosser, een teamspeler en een passie hebt voor het stimuleren van bedrijfsgroei in een dynamische markt, nodigen wij u uit om ons team te komen versterken en bij te dragen aan ons succes in de e-bike markt.