NFC, Bluetooth, RFiD

Je ov-kaart is een voorbeeld van een NFC toepassing.

De basis van Near Field Communication (NFC) vindt zijn oorsprong in RFiD. RFiD is ooit begonnen met een op 125kHz gebaseerd elektromagnetisch voedingen- en communicatie-overdrachtssysteem.

NFC is door Philips bedacht op 13.56MHz en wordt in steeds meer producten toegepast om contactloze identificatie en betaalfuncties uit te voeren. Belangrijkste is dat de tags energie uit de omgeving krijgen. Dat wordt met een spoel (magnetisch/inductie) overgedragen. Afstanden NFC ongeveer 0,5 tot 20cm zeer afhankelijk van gekozen techniek. OV-card gebruikt mifare en stapt over naar desfire. Deze laatste heeft een goede beveiliging en is bestand tegen fraude.

RFiD 125/134kHz veel gebruikt in industrie (bloemenveiling ea), NFC in de consument/retail/food.

Er is nog een vreemde eend genaamd DASH-7. Werkt met een radio en kan dus een grote afstand overbruggen (433MHz) van kilometers. Daarnaast ook nog GEN2. Dat zijn tags die in de industrie en farmacie steeds meer gebruikt worden. Belangrijkste daarvan is de relatief grote afstand, standaard EAN code, 870/915MHz en het feit dat je meerdere tags tegelijkertijd door de verpakking heen kunt lezen.

Binnen de Bluetooth wereld wordt NFC gebruikt om de binding tot stand te brengen… Telefoon praat via NFC met apparaat en apparaat verbindt met Bluetooth. Veilig en je hoeft niets on te typen. De meeste anderen lossen dit op door 0000 als passcode te gebruiken.

Share on:
linkedin