Floww één kraan voor alles!

Technologie van Betronic zorgt voor eenvoud en veiligheid

Vroeger had je verschillende waterkranen en apparaten nodig om verschillende soorten water te krijgen.

flowwNu heb je daar nog maar één waterkraan voor nodig!

De Floww kraan zorgt ervoor dat je met één bediening koud, warm, kokend, gezuiverd, gekoeld of gecarboniseerd water kunt tappen. Deze waterkraan verschilt qua uiterlijk niet veel van een traditionele kraan. Maar schijn bedriegt. In de Floww waterkraan zit naast mechanica ook elektronica verwerkt. Deze elektronica zorgt voor intuïtieve bediening en de aansturing van de verschillende functionaliteiten. Voor deze specialistische kennis heeft Floww in Betronic een flexibele, meedenkende en betrouwbare partner gevonden. Naast de aansturing en de bediening (user interface) waren ook de compatibiliteit met oude systemen en modulariteit voor toekomstige functies belangrijke uitdagingen.

‘Eenvoudige’ user interface
De consument moet het systeem makkelijk kunnen gebruiken. Een goede user interface is bepalend voor het succes van het systeem. Als de bediening te ingewikkeld is, dan zal de consument het systeem niet gebruiken. Omdat kokend water ook een functie van deze waterkraan is, worden er hoge eisen gesteld aan de veiligheid van de kraan. Een druk-draai-druk bediening en dubbele feedback was de oplossing. Bij het draaien van de slimme kraanknop voelt de consument een klik en de waterkraan verandert daarnaast van kleur. Door middel van veldonderzoek is deze interface uitgebreid getest. Het menselijk handelen is geanalyseerd en de interface geoptimaliseerd (dit zonder concessies te doen aan de veiligheid). In deze fase waren de vooral softwarematige wijzigingen eenvoudig door te voeren.

Oplossing van Betronic
Het totale traject, inclusief alle veldtesten, heeft twaalf maanden geduurd. Het resultaat is een slimme kraanknop. In de kraanknop zit een kunststofbody die de knop met een goed solide gevoel laat draaien. Daarnaast is de body zo ontwikkeld dat er geen slijtage plaats vindt tijdens langdurig gebruik. Dit is ook door middel van duurtesten aangetoond. In de kunststofbody zit een printed circuit board (PCB) met RGB LED’s erop. De kleur van de LED’s laat zien voor welke functionaliteit je kiest.
Voor de aansturing van de functionaliteiten (veelal verwerkt in een keukenkast) heeft Betronic een tweede pcb ontwikkeld. Bij die functionaliteiten zit een hub die ervoor zorgt dat het juiste water wordt getapt. Deze tweede PCB verzorgt de communicatie tussen de kraan en de hub.

Succesvolle samenwerking
Het ontwikkelen van een commercieel succesvol product was de gezamenlijke doelstelling van Floww en Betronic. Floww was hiervoor op zoek naar een partner die meedenkt in het totale proces. Zowel in het ontwikkeltraject als in het productieproces. Naast een succesvol product is er afgelopen tijd gebouwd aan een relatie tussen twee professionele organisaties die elkaar perfect aanvullen. Het volgende gezamenlijke traject is inmiddels al opgestart.

Kijk voor meer informatie op:

Betronic https://betronic.yirdis.org/
FLOWW https://www.floww-water.nl/

Share on:
linkedin